Om du foretrekker kull eller gass – grilling er et sikkert vår- og sommertegn. Hvis du har gått litt lei av de samme pølsene og kotelettene, kan du jo teste ut noen av disse godbitene på grillen! Kos deg ute.

Det er på tide å vekke hagemøblene til liv og forberede seg på en solrik sommersesong. Kanskje er du en av dem som foretrekker å stå ved grillen og passe på at stekeskorpen og marinaden er perfekt, eller foretrekker du å synke ned i en deilig hagestol eller -sofa, med et glass avkjølt drikke, og bare vente på maten?

Kos er subjektivt. Men likevel tror vi det er noen kvalitetskriterier som gjelder for de fleste: Et hyggelig uterom, trivelige mennesker og god mat scorer høyt for de fleste av oss.

Vårt menyforslag for sommergrillen har en kyllingrett, en fiskerett, en vegetarrett og flere typer herlig fargerikt tilbehør. Skal du ha gjester? Hvorfor ikke lage litt av hvert og sette frem alt slik at hver enkelt kan velge det de liker best.

 

Meny:

Kyllingspyd satay

Grillet torsk i folie

Grillede grønnsaker med urtesmør

Tilbehør: fylt avokado, peanøttsaus, mangosalat med grillet sitron

 

Kyllingspyd satay

1 kyllingfilet per person

Marinade nok til 4 personer:

4 ss soyasaus

2 ss flytende honning

½ finhakket chili

1 ts finhakket ingefær

1 ss sesamolje

Saften fra en halv lime eller sitron

 

Lag marinaden og tre kyllingen på spyd. Retten blir best hvis kyllingen får ligge i marinade 30-40 minutter. Deretter er det bare å grille på høy varme i cirka 5 minutter.

 

Grillet torsk i folie

Denne oppskriften er hentet fra Matprat. Den er beregnet på 4 personer.

 

1 rødløk

1 løk

2 gul paprika

2 rød paprika

¼ ts salt

¼ ts pepper

800 g torskefilet , i stykker á 200 g

3 ss romtemperert smør

2 ss finhakket frisk timian eller bladpersille

¼ ts salt

¼ ts grovkvernet pepper

 

  1. Rens løk og paprika. Kutt grønnsakene i grove biter og fordel dem utover på ark med aluminiumsfolie. Krydre med litt salt og pepper.

Bruk gjerne andre grønnsaker du liker, husk bare å kutte dem i jevne biter. Bruker du en grønnsak som trenger litt ekstra koketid, kan du kutte denne i mindre biter slik at du får en jevn grilling av grønnsakene.

  1. Legg torskefilet på toppen av grønnsakene.
  2. Bland sammen smør, urter, salt og pepper. Smør urtesmøret på fiskestykkene. Pakk aluminiumsfolien sammen og legg pakkene på grillen til grønnsakene er møre, og fisken er dampet ferdig, 5-6 minutter.

Vær forsiktig når du løfter pakkene av grillen, slik at fiskekraften inni ikke renner ut.

Server grillet torsk i folie med kokte eller ovnsbakte poteter og en frisk salat.

Torsk i folie. Foto: Mari Svenningsen, Matprat.no
Torsk i folie. Foto: Mari Svenningsen, Matprat.no

Grillede grønnsaker med urtesmør

Denne oppskriften er hentet fra Matprat. Den er beregnet på 4 personer.

 

Ingredienser:

1 rødløk

1 aubergine

1 grønn squash

2 paprika , gjerne i forskjellige farger

8 frisk sjampinjong

1 pakke cherrytomat

 

Urtesmør:

100 g romtemperert smør

3 ss finhakket frisk timian

skall av ½ sitron

¼ ts grovmalt pepper

 

Slik gjør du:

Skrell løk, og del løk og aubergine i båter. Del squash i tykke staver.

Rens paprika og skjær i store biter.

Ha alle grønnsakene i en gjennomsiktig plastpose og hell i litt olje. Vend på posen slik at oljen fordeler seg godt rundt alle grønnsakene.

Pisk sammen smør, finhakkede urter, sitronskall og grovmalt pepper.

Legg grønnsakene på grillen, og grill til de er såvidt møre og har fått en fin farge, 5-8 minutter.

Legg grønnsakene over på et serveringsfat og ha på urtesmøret mens grønnsakene fortsatt er varme slik at smøret smelter. Pynt gjerne med friske urter eller spirer.

 

 

Tilbehør

 

Fylt avokado

Ingredienser:

2 avokadoer

1 mango

½ chili

Saften av 1 sitron eller lime

1 ss olivenolje

Del mangoen i terninger og finhakk chilien. Del avokadoene i to, ta ut steinene. Bland mango, limesaft, chili og olivenolje i en liten bolle. Legg avokadoen med snittflaten ned på grillen i 1 minutt. Deretter snur du avokadoene, har i fyllet, og lar de ligge på grillen i 4 minutter på indirekte varme.

 

Peanøttsaus

Bland sammen 1 dl rømme og 4 ss peanøttsmør. Rør inn 2 ss soyasaus, 1 ts sesamolje og eventuelt litt finhakket chili eller noen tørkede chiliflak. Deilig tilbehør til kyllingspydene!

 

Mangosalat med grillet sitron

Skjær en moden mango i terninger, ha oppi en bolle. Del en sitron i to og legg den med snittflatene ned på grillen, på høy varme. Skvis sitronsaften over salaten og tilsett ferske urter – for eksempel koriander eller mynte.

 

boretti ibrido grill
En kvalitetsgrill gjør grillfesten enda bedre. Dette er en Boretti, kombinert kull- og gassgrill.